onsdag, oktober 27, 2010

Blåbärs- & citroncheesecake

Tidigt imorgonbitti hoppar jag på tåget mot huvudstaden och fina vänner. Det kommer bli en jättemysig helg! Men antagligen inte så mycket uppdateringar, om ens några alls. Därför tänkte jag bjuda på en helt underbar blåbärs- och citroncheesecake innan jag sticker iväg, så ni har något gott att mumsa på i helgen alltså. Den här cheesecaken var precis som äppelkakan en uppskattad kaka på kalaset vi hade förra helgen. Och ska jag vara ärlig är det nog den godaste cheesecaken jag ätit, nånsin! Så jag kan inte annat än rekommendera den varmt och önska er en trevlig helg. Nu ska jag göra några smörgåsar av det goda surdegsbrödet så jag har frukost på tåget imorgon!

ca. 12 digestivekex
75 gram smält smör
800 gram philadelphiaost
2½ dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Rivet skal från 1 citron
½ tsk salt
4 ägg
500 gram blåbär (tinade eller färska)
1 dl lemoncurd

Krossa digestivekexen och blanda med det smälta smöret, tryck ut i botten på en form med löstagbar kant (ca. 26 cm i diameter) och ställ i kylen medans du gör fyllningen och sätter ugnen på 175
°.
Vispa ihop cream cheese och socker, tillsätt vetemjöl, vaniljsocker, citronskal och salt och vispa till en slät smet. Knäck sedan i ett ägg i taget och rör ordentligt. Häll hälften av smeten i en annan bunke. Häll hälften av blåbären i ena smeten och rör om till en härligt lila smet. Bred ut båbärssmeten i formen. I den andra smeten blandar du ner lemoncurd, bred ut den smeten på blåbärssmeten och strö blåbären som är kvar över. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 1 timme. Om den börjar få för mycket färg kan man täcka den med folie. Den kommer att vara lös när den är färdig, men den står till sig i kylen. Låt den sedan kallna helt och lossa försiktigt med en kniv. Godast blir den om den får stå i kylen över natten!


4 kommentarer: