Idag var jag på upprop, i min nya skola med min nya klass. Känns väldigt bra och spännande, ser verkligen fram emot dom kommande två åren och min jobbkarriär därefter! Men jag ska väl inte sticka under stolen med att jag var löjligt nervös där när klockan började närma sig och jag visste att "någon gång inom dom kommande tre timmarna ska jag stå och presentera mig själv inför en massa nya människor". Men det släppte ganska snabbt och jag minns egentligen inte så mycket av själva presentationen. Jag slutade iallafall med att säga att jag gillar mat, vilket är väldigt sant. Nu har Tobbe gjort äppelkaka, så jag avslutar med att bjuda på den här fantastiskt goda och krämiga pastan som han slängde ihop till lunch en dag när vi hade Gossip girl-marathon. Värt att nämna igen, han är inte dum den där sambon jag har! 2 personer Valfri pastasort till två personer 1 paket bacon Ett gäng kantareller (rensade) ca. ½ dl vitt vin 1½-2 dl grädde Färsk persilja Parmesan Salt, peppar (Ev. lite flingsalt smaksatt med karl-johan svamp)
Koka upp mycket vatten till pastan, salta och koka enligt angiven tid. Under tiden slänger man ihop såsen! Klipp i baconet i en het panna och stek tills det fått lite färg och är knaprigt, häll över baconet på hushållspapper så det får "fetta av sig" litegrann. Sätt tillbaka pannan på plattan och släng i en klick smör, i med dom rensade och ev. delade kantarellerna och stek tills dom vätskat av sig och fått lite färg. Häll tillbaka baconet i pannan och tillsätt vinet, låt småkoka lite innan du tillsätter grädde. Smaka av med persilja, parmesan, salt och peppar. Häll av vattnet från pastan och blanda ner i såsen. Servera pronto!
Ska jag vara ärlig har jag aldrig köpt färsk mynta förut då dom nästan alltid är taniga och kostar mycket, men när det vankades Way out West köpte vi en kruka till våra mojitos. Jag tyckte det kändes lite trist att betala nästan 30 kr för tre mesiga kvistar med några ynka blad, men vi köpte den ändå och satte ner den i en kruka. Såhär några veckor i efterhand kan jag ju tycka att det var en ganska bra investering, för jädrar i min lilla låda vad den växer! Vi satte upp den i vårat soligaste fönster där den får lapa sol och vattnar med jämna mellanrum. Att mynta växer som ogräs? Jodå!
Tänkte vara lite "wild and crazy" som min mamma brukar säga, och ge er två inlägg på en dag. TVÅ! Känner ju nånstans att jag måste gottgöra för att jag varit så extremt frånvarande i sommar. Eftersom jag visade hur trevligt vi hade det på bloggträffen i tisdags tänkte jag passa på att ge er receptet på hjortron- och mascarponepajen jag hade med mig! Eftersom jag aldrig gjort något liknande tidigare, så var det lite som att vinna eller försvinna kände jag. Men om jag säger som så att Tobbe som inte ens gillar hjortron älskade den här pajen/kakan, så kanske ni anar att den inte blev så dum! Mördeg 3½ dl vetemjöl 2 msk socker 150 gram smör eller margarin 1 ägg
Fyllning 2 dl vispgrädde 1 ask mascarponeost (250 gram) 1-2 tsk vaniljsocker Florsocker Hjortronsylt efter tycke och smak
Hacka/knåda ihop alla ingredienserna till mördegen och tillsätt ev. lite mer mjöl om den känns på tok för kladdig. Tryck ut degen i en rund form med löstagbar kant (ca. 24 cm i diameter) och se till att degen går upp en bit på kanterna. Ställ i kylen och låt vila i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. När det är dags för gräddning naggar man botten lätt med en gaffel och sätter in i nedre delen av ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna. Medans skalet svalnar (måste vara helt kallt, ställ gärna in det i kylskåpet när det svalnat och låt "vila" i kylan ett tag innan man fyller. Så gjorde jag, förberedde skalet kvällen innan jag fyllde det!) kan man röra ihop fyllningen. Börja med att vispa grädden och blanda sedan lite vispad grädde i taget med mascarponeosten för att undvika att det blir klumpar. När grädden och osten är helt blandad rör man ner hjortronsylt, vaniljsocker och florsocker tills man är nöjd med smak och sötma. Flytta över det kalla mördegsskalet till ett serveringsfat och fyll det med hjortron- och ostblandningen, dekorera eventuellt på valfritt vis och servera på momangen eller vänta. (Den var väldigt god idag, två dagar senare!) Förvaras i kylen.
För er som undrar hur våra bloggträffar brukar gå till, så tänkte jag lite snabbt demonstrera det med några enkla bilder innan jag öser beröm över mina bloggkamrater! Here we go!
Baka eller laga något att ta med och bjuda på.
Anländ till bestämd plats vid bestämd tid, i det här fallet hemma hos Mikael i hans fantastiska lägenhet runt 18-tiden, krama om alla och småprata medans godsakerna dukas fram.
Sen följer fotografering, högt och lågt, innan det är dags för var och en att presentera sitt eller sina bidrag för kvällen! Efter varje presentation följer många "ooohh";n och "aaaahh";n eftersom allt låter (och ÄR) så fantastiskt gott. Sen är det varsågod och alla sätter sig till bords med fulla tallrikar.
Och sen äter man, tills magen står i fyra hörn och man önskar att man kunde äta lite mer! Sen följer prat, skratt och diskussioner om allt mellan himmel och jord. I tisdags pratade vi om bland annat serier, matbloggspriset och lägenheter. Jag är så otroligt glad över att jag lärt känna så härliga människor och får vara med på såna här fantastiska träffar, dela min matnördighet med likasinnade och äta så mycket makalös mat! Tack fina, underbara ni!
Inte så dumt va! Jag känner mig verkligen lyckligt lottad som får vara en i detta härliga gäng. Speciellt när det vankas såna här träffar som i tisdags, när vi var tretton stycken och godsakerna aldrig tycktes ta slut! Linda har skrivit en väldigt bra sammanfattning av kvällen, likaså Karin, Sofie, Kristiina och Pernilla. Kika in hos dom vettja så får ni se lite mera och bättre bilder också!
Ni får ha lite överseende med att uppdateringarna fortfarande är något glesa, jag jobbar på det! Ikväll kanske jag får lite inspiration och motivation när jag äntligen ska träffa mina bloggarkompisar igen! Temat är "sensommar" och vi ska ses hemma hos Mikael runt 18-tiden. Ska bli så roligt att dela sommarminnen, äta oss proppmätta och diskutera allt mellan himmel och jord, till exempel hur man bäst kokar ägg! Jag och mina norrländska rötter ska bjuda på en kaka med hjortron, mer än så säger jag inte om den just nu, och den här goda saften som vi kokade hemma hos Tobbes föräldrar när vi hade semester där uppe!
Jordgubbar Rabarber ca. 3 dl socker/kg frukt och bär
Skölj rabarber och jordgubbar, skär rabarbern i ca. 2 cm långa bitar och "snoppa" av jordgubbarna. Varva rabarber, jordgubbar och socker i en saftmaja, och koka sedan i 70 minuter. Tappa upp på rena, varma glasflaskor. Saften blandas 1+3 ungefär, man får blanda tills den är som man själv vill ha den!
Nyp ihop (på ett ungefär); 100 gram smör 1-2 dl socker 1-2 dl havregryn 1-2 dl vetemjöl Lite sirap 1-2 tsk vaniljsocker
Blanda tills den känns bra och smulig. Strö smulet över blåbären och grädda i mitten av ugnen, på 175° ungefär, tills den får fin färg och känns lite krispig! Ät rykande varm med mycket vaniljsås eller glass!
Nu har jag lyst med min frånvaro på tok för länge, men jag har faktiskt inte riktigt hunnit med. Vi kom hem till ett regnigt Göteborg i tisdagsmorse, då var vi mest trötta och sega efter en helnatt på tåget. I onsdags hade vi fullt upp från morgon till kväll och torsdag till söndag vankades festival, men mer om den vid ett senare tillfälle. Har ungefär 1000 bilder att gå igenom, både från den jämtländska semestern och Way out west. Men jag kan bjuda er på två bilder från fjällvandringen vi gjorde tillsammans med Tobbes föräldrar när vi var uppe. Det är nästan så jag önskar att det fanns fjäll här i Göteborg, det är så vansinnigt vackert!
Till veckan ska det bli lite mer ordning och reda här hemma, inklusive bloggen! Så jag återkommer om inte alltför länge med lite matigare inlägg!