Jag får nästan lite dåligt samvete över hur oaktiv jag varit, men jag har jobbat så himla mycket eftersom min chef är på semester en vecka. Jag har knappt lagat någon mat den senaste veckan känns det som, men idag är jag ledig och lagar mat! Idag blir det biffar med fetaost och soltorkade tomater. Men det kommer sen, nu tänkte jag lägga upp det vi åt till middag tidigare i veckan, nämligen canneloni. Något som jag aldrig gjort förut, men som blev väldigt gott! Det är sån mat jag gillar, som man kan variera i det oändliga! Det här receptet räcker till ca. 4 personer.
Sätt ugnen på 225°. Börja sedan med att hacka lök, skära champinjoner och tomater i mindre bitar och tina spenaten i en bunke med vatten. Stek sedan baconet i en panna, tillsätt lök och champinjoner. När det fått lite färg rör du ner önskad mängd creme fraiche, persilja och den tinade spenaten (pressa ur så mycket vatten som möjligt innan bara). Salta, peppra och låt puttra några minuter. Dela dom färska lasagneplattorna i mindre bitar, så dom blir fyrkantiga ungefär. Lägg sedan på lite fyllning mitt på och rulla ihop försiktigt, lägg i en lätt smord form. När formen är fylld, eller plattorna slut, gör du en bechamelsås och häller över. Strö sedan på rikligt med parmesan och skjutsa in i ugnen i ca. 25 minuter.
Smält smöret i en kastrull, vispa ner mjölet och låt det bubbla ca. 1 minut. Häll på mjölken och koka upp, vispa hela tiden! När den tjocknat ordentligt krydda med salt och peppar.
Igårmorse kliade det i mina bagarhänder. Så jag bläddrade igenom en bunt Allers och hittade det här otroligt enkla formbrödet! Det är tydligen nyttigt också, "Bra Gi-val" står det. Och det är ju inte helt fel så här inför bikinisäsongen! Det blir ett bröd, en limpa.
½ liter filmjölk 20 gram jäst ½ dl havregryn ½ dl vetekli 3 dl fullkornsdinkel 5 dl dinkelmjöl ½ msk salt
Sätt ugnen på 50°. Värm filmjölken till ca. 30 grader. Smula jästen i en bunke och häll över filen. Lös upp jästen och tillsätt övriga ingredienser. Kör degen i bakmaskin i 5 minuter, eller använd elvisp med degkrokar. Det blir en ganska lös deg. Smörj en form, som rymmer ca. 2 liter, och häll ner degen. Ställ in formen i ugnen och låt jäsa i ca. 25 minuter. Höj sedan ugnen till 200° och grädda i ca. 40 minuter. Låt svalna lite innan du stjälper den ur formen!
Jag kommer ihåg när vi var mindre och brukade bjuda hem våran morbror på chili con carne, det var alltid lite speciellt. Mamma drog fram den stora gjutjärnsgrytan och gjorde ett riktigt storkok. Nu är det jag som står och rör i en gryta, i vårat kök (vem försöker jag lura, MITT kök). Mammas chili con carne är alltid godast, men min är inte långt därefter! Receptet är för ca. 4 personer.
ca. 400 gram nötfärs 1 hackad lök 2-3 vitlöksklyftor 1 bruk vita bönor i tomatsås 1 burk/förpackning bönmix 1 grönsaksbuljongtärning Chilisås Tomatpuré Paprikapulver Mald koriander Spiskummin Sambal oelek Salt, Peppar
Smält smör i en stor panna eller gryta. Fräs den hackade löken snabbt, lägg ner nötfärsen och bryn den. Pressa ner vitlöksklyftorna och häll i vita bönor, bönmixen och släng i buljongtärningen. Rör runt och låt puttra på medelvärme. Sen är det upp till dig! Häll i chilisås och tomatpuré tills du är nöjd. Krydda med paprika, koriander, spiskummin, sambal, salt och peppar. Smaka hela tiden av tills det är så starkt som du vill ha det. Servera med rostat bröd, ris eller vad du nu tycker är gott till. Vi åt vitlöksbaguetter och sallad till!
I onsdags gjorde jag en av mina favoriter till middag, makaronpudding. Och eftersom det alltid blir rester så åt vi det igår också. Därav den lilla torkan på nya recept. Men idag när jag kom hem från ett tufft pass bodypump slängde jag ihop den här otroligt snabba pastan och avnjöt den tillsammans med Viktor på våran nymålade balkong! Vi konstaterade att det var perfekt mat för såna här fina och varma dagar. Snabbt, fräscht och gott! 4 personer 500 gram spaghetti eller tagliatelle ca. 100 gram kokt skinka 50 gram smör 2 dl grädde Ärtor (ca. 250 gram) Salt, Peppar Riven parmesan
Koka upp mycket vatten till pastan och koka den enligt angiven tid. Strimla skinkan. Smält smöret i en stor panna på medelvärme, lägg i skinkan och låt den få lite färg. Häll på grädden och rör om, tillsätt ärtorna och låt puttra nån minut och ställ sedan åt sidan. När pastan är al dente häller du av den i ett durkslag. Lägg ner pastan i pannan med såsen och rör om. Salta, peppra och blanda ner MASSA riven parmesan! Servera genast tillsammans med en grönsallad! Mmm.. Det var nästan så jag inte kunde sluta äta!
Jag tycker att potatismos är himmelskt. Speciellt om man gör det på mitt sätt, med lite grädde och mycket parmesan. Det här är i princip samma potatismos som det här, men jag skriver det ändå. Och den ugnsstekta falukorven fick höga poäng av Viktor! Detta bör räcka till ca. 3 personer.
400 gram falukorv Några färska champinjoner 1 röd lök ½ tomat ca. 100 gram cream cheese ca. 1 dl creme fraiche 1 tsk dijonsenap Riven ost, ca. 1 dl Smör, Ketchup
Sätt ugnen på 200°. Skär korven i skivor, men inte hela vägen igenom och lägg den i en smord form tillsammans med skivade champinjoner, lök och tomat. Klicka i lite ketchup i varje "skåra" på korven. Rör ihop cream cheese, creme fraiche, dijonsenap, riven ost och täck korven med det. Gratinera i ugnen i ca. 20 minuter, tills det börjar få lite färg. Servera med potatismos!
Potatismos med parmesan ca. 6-8 potatisar, helst mjöliga Grädde Mjölk ca. 25 gram smör ca. 1 dl riven parmesan Salt, peppar
Skala och dela potatisen i lite mindre bitar, koka tills den är mjuk igenom. Häll av vattnet och mosa lite grann med en gaffel, potatisstöt eller något annat. Blanda sedan ner smör, grädde, mjölk och parmesan tills du är nöjd. Vispa med elvisp för ett luftigt och fint mos. Smaksätt med salt och peppar!
Idag råder idétorka, vet inte vad jag ska göra för middag idag. Det enda jag vet är att jag vill göra potatismos, ett riktigt gott mos med grädde och parmesan i. Mumma! Så medans jag funderar på det så tänkte jag lägga upp gårdagens middag, som blev Nasi Goreng. Något som jag aldrig gjort innan, så jag googlade lite recept och hittade massa olika. Visste inte riktigt vilket jag skulle ta så jag kombinerade några stycken, och det blev väldigt gott! Räcker till 4-5 personer. 2,5 dl ris, 5 dl vatten, salt (ska bli ca. 5 dl kokt) 1 grillad kyckling 1 stor gul lök ca. 6 dl strimlad vitkål 2-4 vitlöksklyftor 1 röd paprika 1 dl frysta ärtor 4 tsk curry 3 tsk paprikapulver 2 tsk soja ca. 100 gram skalade räkor Salt, Olja
Rensa kycklingen och skär den i lite mindre bitar. Hacka löken, strimla vitkålen och dela strimlorna i lite mindre bitar. Skär paprikan i mindre bitar, eller strimla. Koka riset enligt angiven tid. Stek lök och vitkål i lite olja på medelvärme och pressa ner vitlöksklyftorna. Krydda med curry och salt. Stek tills det mjuknar, det får inte bli bränt, häll över mer olja om det ser torrt ut. Tillsätt paprika, kyckling, soja och paprikapulver. Rör sedan ner det nykokta riset och dom frysta ärtorna. Låt stekas några minuter. Blanda ner räkorna och låt det bli varmt. Vill man kan man vispa ihop 2 ägg och lite salt, och steka i lite olja till en tunn omelett. Sedan rulla ihop och skära/strimla i mindre bitar och blanda ner. Jag stekte "omeletten" innan jag började steka det andra, så jag använde samma panna. Sen fick den ligga på en tallrik tills jag rörde ner den alldeles innan servering!
Idag trillade det nyaste numret av Buffé ner i brevlådan, jag tycker alltid det är lika kul när den eller Mer Smak kommer. Speciellt om man får en rabattcheck! Och så är det ju alltid fulladdat med bra och enkla recept, som det här receptet på pastagratäng, jag gjorde om det efter vad jag hade hemma, och det blev jättegott! Räcker till 4 pers. 250 gram pasta, t.ex penne 250 gram fryst broccoli Några bollar fryst hackad spenat Lite grön sparris En bit zucchini 1 burk krossade tomater (400 gram) 1 burk tonfisk, i olja eller vatten 1 burk cream cheese, vitlök och örter (200 gram) ca. 2½ dl creme fraiche eller turkisk yoghurt Salt, Peppar, Basilika Cocktailtomater Parmesan
Sätt ugnen på 225°. Tina spenaten i en bunke med varmt vatten och kläm sedan ur så mycket vatten som möjligt. Koka broccolin tills den är mjuk och dela sedan i lite mindre bitar. Skär sparris och zucchini i lagom stora bitar och stek lite hastigt i lite olja. Låt dom krossade tomaterna rinna av i ett durkslag. Koka pastan enligt angiven tid och häll sedan av, häll ner i en ugnsfast form. Rör ihop cream cheese och turkisk yoghurt, krydda med salt, peppar och basilika. Häll av tonfisken och tillsätt den tillsammans med grönsakerna och hälften av cream cheese-blandningen på pastan, blanda försiktigt. Klicka på resten av cream cheese-blandningen, strö över delade cocktailtomater och riv över lite parmesan. Gratinera i ugnen i 15-20 minuter.
Dagens middag blev till Viktors glädje kycklingwok, vilket är väldigt lättlagat, snabbt och gott! Det här receptet räcker till 3-4 personer.
2 kycklingfiléer 300-400 gram fryst wokmix 1 burk bambuskott (om man vill) En skvätt soja ca. ½ dl sweetchilisås Saft från en ½ citron ca. 1-2 tsk mald koriander Salt, peppar Smör eller olja Cashewnötter Äggnudlar för ca. 4 personer (Eller 2-3 förp. snabbnudlar)
Skär kycklingen i mindre bitar och tina den frysta wokmixen lite grann, skölj den med varmt vatten i ett durkslag t.ex. Smält smör i en stor panna och bryn kycklingen. Krydda med salt, peppar och mald koriander. Häll på en skvätt soja, sweetchilisås och saften från en halv citron. Låt puttra några minuter och häll sedan ner wokmixen och bambuskotten. Rör runt och låt stå på medelvärme medans du kokar nudlarna enligt angiven tid. När dom kokat klart häller du av dom i ett durkslag och lägger sedan ner i woken. Tillsätt cahewnötter, så mycket du vill, och blanda ordentligt. Servera!
När Viktor inte är hemma, som nu när han jobbar till 8 och äter matlåda på jobbet, så kan man passa på att äta sån mat han antagligen inte skulle tycka om. Som ris och tomatsoppan Nigella gjorde i samma avsnitt där hon gjorde dom mosade ärtorna. Viktor är inget fan av tomater, vilket jag är. Så idag tog jag tillfället i akt att koka den otroligt enkla, snabba och goda soppan! Receptet räcker till ca. 2 personer. 1 burk krossade tomater (400-500 gram) Kokande vatten, ca. 3-5 dl ca. 3-4 dl ris ½ röd lök 1 grönsaksbuljongtärning
Häll krossade tomater i en kastrull och sätt plattan på medelvärme. Häll i kokande vatten, från vattenkokaren, och riset. Skala en halv lök och släng i tillsammans med en buljongtärning. Låt koka upp och lägg sedan på ett lock och låt puttra på låg till mellanvärme ca. 20 minuter. Ta upp löken och servera med lite riven parmesan, om du vill.
Scones med torkade aprikoser, 2 bröd 2 dl vetemjöl 1½ dl grahamsmjöl ½ dl vetegroddar 2 tsk bakpulver ½ tsk salt 50 gram smör 1½ dl filmjölk Torkade aprikoser
Sätt ugnen på 250°. Blanda dom torra ingredienserna i en bunke tillsammans med aprikoserna som du klipper i mindre bitar. Blanda ner smöret och rör till en grynig massa, tillsätt filmjölken och knåda ihop till en deg. Dela degen i två bitar och platta ut dom lite på mjölat bakbord. Lägg på pappersklädd plåt och skåra ett kryss i varje. Grädda i mitten av ugnen i ca. 10 minuter tills dom får fin färg. Servera nygräddade!
Igår när jag var på gymmet och brände lite kalorier var det Nigella på tv-monitorn på crosstrainern. Hon gjorde ett grönt och härligt mos av ärtor som jag var tvungen att testa! Så idag gjorde jag det till middag, tillsammans med lite fisk, kokt potatis och hemmagjord skagenröra! Panerad pangasius, 2 personer 2 pangasiusfiléer 1 ägg Ströbröd Salt, Citronpeppar Smör
Tina fiskfiléerna och vänd runt i ett uppvispat ägg. Blanda ströbröd, salt och citronpeppar på ett fat och vänd runt filéerna ordentligt så dom är helt täckta. Smält smör och stek fisken på medelvärme tills den får fin färg. Servera med kokt potatis, potatismos eller något annat.
Mosade ärtor, ca. 2 personer 2-3 vitlöksklyftor Frysta ärtor, ca 400 gram Lite smör En klick creme fraiche Salt, Peppar
Skala vitlöksklyftorna och koka i några minuter, häll ner ärtorna i det kokande vattnet och koka tills dom är mjuka. Häll av i ett durkslag och häll tillbaka i kastrullen, tillsätt smör, creme fraiche, salt och peppar och mixa med mixerstav till ett mos. Har man matberedare kan man använda den.
Jag har inte skrivit några mängder, utan tycker att man tar så mycket man vill av allt tills man är nöjd! Man får smaka av tills man tycker att det smakar bra!
Idag innan Viktor skulle till jobbet slängde jag ihop den här enkla och fräscha pastan. "Spaghetti med citron" låter väl inte så spännande, men det var väldigt gott. Och snabblagat framförallt!
Koka upp mycket vatten till pastan. Skölj citronen noga och smält hälften av smöret i en stor panna. Riv i skalet från citronen när smöret smält (inte det vita skalet) och tillsätt grädde, salt, peppar och låt puttra i ca. 5 minuter. Salta vattnet till pastan och koka tills den är al dente. Låt den rinna av i ett durkslag och häll sedan pastan i stekpannan med såsen och rör om. Lägg i riven parmesan, resten av smöret och pressa i saften från halva citronen. Rör om ordentligt och servera genast!
Skiva två bananer, skär en mango och en halv ananas i bitar. Lägg i frysen tills dom är frysta. Ta fram och låt tina lite grann tillsammans med ca. 1 dl frysta hallon. Mixa allt med t.ex en mixerstav till en slät massa och servera genast. Enkelt, gott och nyttigt!
Man kan givetvis ta vilka frukter och bär man vill. Frukt håller i frysen i ca. 12 månader, så det är bara att ladda upp!
När jag gick gymnasiet så var det banangratäng till vegetarianerna när det var fiskgratäng till oss. Ibland gick vi och åt två gånger, det var nog bland det godaste som serverades där. För ett tag sen så hittade jag ett recept på internet, och har gjort det några gånger nu. En otroligt enkel och god gratäng!
Kokt ris för ca. 4 personer Purjolök Röd paprika Champinjoner Smör eller olja ca. 2 tsk curry ca. 2 tsk grönsaksbuljongextrakt Lite vatten ca. 3 bananer ca. 3 dl mjölk
Sätt ugnen på 225. Koka ris för 4 personer. Skiva purjolök och champinjoner, strimla paprikan och fräs grönsakerna i lite smör eller olja. Tillsätt curry och grönsaksbuljongextrakt tillsammans med lite vatten och låt puttra någon minut. Bred ut det kokta riset i en ugnsfast form, fördela grönsaksröran över och lägg på bananskivor. Häll på mjölken och gratinera i ugnen i ca. 15 minuter. (Jag skrev inga exakta mängder på grönsakerna, för jag tycker att man ska ta så mycket man vill av allt!)
Känns som att det blivit mycket pasta nu på senaste tiden. Men det är ju så gott! Det här är nog ett av mina favoritrecept (av dom jag provat) i min italienska kokbok. Skulle till och med vilja säga att det är en av mina favoriträtter, jag råkar ha en hel del, men ändå! Jättegoda små köttbullar och spaghetti i en gudomlig tomatsås med en touch av citron. Och massa parmesan! Räcker till 4 personer. 400-500 gram spaghetti Salt
Tomatsås ½ lök 1 burk krossade tomater 50 gram smör ½ msk socker ½ tsk salt
1 skiva vitt bröd, gärna dagsgammalt 3 msk mjölk 200 gram nötfärs 2 msk riven parmesan (eller lite mer!) ½ tsk salt och peppar Skalet från ½ citron 1 msk smör Riven parmesan
Börja med tomatsåsen, den ska puttra länge. Ta bort skalet på en halv lök och lägg ner i en kastrull tillsammans med krossade tomater, smör, socker och salt. Låt det koka upp på medelhög värme, sänk sedan värmen lite och lägg på ett lock. Riv brödet i små bitar eller på ett rivjärn och lägg i en skål. Häll på mjölken och rör runt, låt stå i några minuter. Lägg köttfärs, riven parmesan, salt och peppar i en bunke. Krama ut mjölken ur brödet och lägg i det också. Blanda till en jämn färs och rulla till små köttbullar, ungefär lika stora som bigarråer. Lägg på en tallrik. Koka upp mycket vatten till pastan. Ta upp löken ur såsen och lägg i köttbullarna (om du vill steker du dom lite innan du lägger i dom, jag struntar i det, det blir jättegott ändå!). Riv i skalet från en halv citron och låt köttbullarna puttra i såsen i ca. 15 minuter. Salta det kokande vattnet och lägg i pastan, koka tills den är al dente. Häll sedan av den i ett durkslag och häll tillbaka den i kastrullen. Häll köttbullarna och såsen i pastan, tillsätt smöret och riven parmesan och rör försiktigt. Servera genast!
Imorse var jag uppe med tuppen och tog hand om vetedegen jag slängde ihop igår. Den fick kalljäsa i kylen över natten, vilket jag inte visste hur det skulle gå. Men det gick riktigt bra! Blev en jättefin och bra deg, tog lite mindre jäst än vad det vanligtvis ska vara. Det känns lite onödigt att skriva receptet när det står på alla mjölpåsar, men jag skriver det ändå! Det blir runt 40-50 bullar.
30 gram jäst (om man kalljäser, annars 50 gram) 150 gram smör 5 dl mjölk 1 dl strösocker 2 krm salt 2 tsk malen kardemumma ca. 14 dl vetemjöl
Fyllning ca. 150 gram rumsvarmt smör ca. 150 gram mandelmassa ca. ½-1 dl socker
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Rör ner socker, salt och kardemumma. Häll sedan i större delen av mjölet och arbeta in, häll i mer om den blir för lös. Arbeta degen några minuter tills den är fast och fin och släpper kanterna. Täck med plast, om den ska jäsa i kylen över natten, eller med bakduk och låt jäsa i ca. 30 minuter i rumstemperatur.
Gör fyllningen; Riv mandelmassan grovt och vispa ihop med socker och smör.
När degen är färdigjäst lägger du upp den på mjölat bakbord och gör i princip som du vill med den. Jag delade i 4 delar och kavlade ut till tunna, rektangulära "plattor". Fyllningen stryker man på rätt tunt, men inte för tunt, rulla ihop till en rulle, skär i lagom stora bitar och lägg i bullformar på plåt. Låt jäsa under bakduk i ca. 40 minuter. Sätt ugnen på 225°. När dom är färdigjästa penslar man dom med ett uppvispat ägg och strör på pärlsocker, eller vad man nu vill ha på. Grädda i 8-10 minuter i mitten av ugnen.
Kanelbullar; Fyllning + Pudra över kanel och ev. lite socker. Vaniljbullar; Fyllning + Strö över vaniljsocker. Kardemumma; Fyllning + Kardemumma och ev. lite socker. Jordnötsbullar; Blanda lite av fyllningen med lite jordnötssmör. Kardemummaknutar och Kanelbullar. Jordnötsbullar och Vaniljbullar.
Det här är en otroligt god pasta med lax, vet inte riktigt hur många gånger jag gjort den. Viktor som vanligtvis inte är alltför förtjust i att laga mat var väldigt ivrig att lära sig laga det här. Jag brukar alltid ta lite mer lax och lite mer grädde när jag gör det här, men det är ju en smaksak! Jag skriver grundreceptet så gör man lite som man vill! 400-500 gram pastafjärilar (Farfalle) Salt ca. 150 gram lax ½ gul eller röd lök Saften från ½ citron 1 dl grädde 2 msk tomatpuré Finhackad persilja Smör
Koka upp mycket vatten till pastan, skala och hacka löken smått, och skär laxen i mindre bitar (Frysta portionsbitar funkar jättebra). Stek löken genomskinlig och mjuk i smör, lägg i laxen och rör om ordentligt. "Hacka" sönder laxen lite grann, så det blir ännu lite mindre bitar. Häll över citronsaften och låt koka in i ca. 5 minuter. Häll på grädde och tomatpuré och låt puttra några minuter, ställ åt sidan. Salta vattnet och koka pastan enligt angiven tid, tills den är al dente. När den kokat klart låter du den rinna av i ett durkslag och häller sedan ner i pannan med laxröran. Tillsätt persiljan och rör runt ordentligt så allt blandas. Servera genast!